Mezinárodní den mateřských center 10-10-12

Mezinárodní den mateřských center 10-10-12
Síť mateřských center v České republice a Mateřské centrum Klubíčko, o.s. slaví 10. 10. 2012 Mezinárodní den mateřských center.
Smyslem toho dne vzájemné poznávání mateřských center v jiných zemích a také společné public relations.
Česká Síť mateřských center slaví letos 20 let od vzniku 1. mateřského centra v ČR a 10 let od založení Sítě MC, a tak se na základě dohody Česká republika stala letos „fokusní zemí“.
Těšíme se, že se potkáme prostřednictvím oslav mezinárodního dne mateřských center 10. 10. 2012.
prezidium Sítě mateřských center v České republice
Stručná historie vniku mateřských center v České republice
V listopadu 1989 odstartovala v Československu sametová revoluce. Krátce po té na svátek Tří králů 6. 1. 1990 jsme se rozhodli s našimi čtyřmi dětmi jít do ulic koledovat a vybírali jsme peníze na dětský domov pro postižené děti. Během koledování nás oslovila neznámá žena a ptala se, zda neznáme Pražské matky (ekologické hnutí, které vzniklo ještě před revolucí v rámci disentu). Byla jsem jeho členkou, a tak jsme se domluvily, že se příští den sejdeme. Neznámá žena, byla Alena Wagnerová – žurnalistka, spisovatelka a socioložka, která žila v Západním Německu. Seznámila mne s myšlenkou mateřských center, která se mi velmi líbila, ale ještě jsem nebyla připravena začít. Po roce mne znovu navštívila, a když jsem otevřela s pátou dcerou v náručí, pravila: „S pěti dětmi už nemáš žádnou práci, a tak konečně začni.“ Pozvala nás na jaře 1991 na exkurzi do Německa do Mnichova, kde nás s konceptem mateřských center seznámila Monika Jackel v Deutsche Jugend Institutu a navštívili jsme pět různých center, kde jsem se, jak s oblibou říká, nakazila pozitivním virem MC. Na podzim 1991 jsem uspořádala sedminář, kam přijela nejen Monika Jaeckel, ale i Hildegard Schooss, zakladatelka jedno z prvních tří MC v Německu. Na seminář přišla Marie Nováková, která věděla o prostorách v budově YMCA, a tak jsme spolu otevřely v březnu 1992 první mateřské centrum v Československu.

Komentáře jsou uzavřeny.