Výstava “Dřív než vypukne požár”

“Dřív, než vypukne požár” je název výstavy Síě mateřských center, která je k vidění v Mateřském centru Klubíčko v Kroměříži. Výstava zahajuje rok oslav 20. výročí vzniku mateřských center v ČR a 10. výročí založení Sítě mateřských center o.s.

Výstava “kazuistik” chce upozornit na historické souvislosti v kontextu vzniku aktivní občanské společnosti u nás. Myšlenka mateřských center byla importovaná po sametové revoluci do České republiky jako zcela nový fenomén občanské společnosti a mateřská centra během dvaceti let svého působení přerostla v komunitní centra svépomoci pro všechny generace, v hybatele komunitního dění, protože matky vnímají přítomnost i budoucnost očima svých dětí, proto se snaží zlepšovat podmínky života pro své i ostatní děti a jejich rodiny. Mateřská centra pomáhají předcházet patologickým jevům v rodině i společnosti.

“Metody sociální práce v mateřských centrech staví na principu svépomoci, efekt takovéto práce nebývá vždy patřičně doceněn a přínos mateřských center dokonce někdy znevažován. Naším záměrem je upozornit na přínos mateřských center, která se ocitají díky ekonomickému vývoji ve velkém ohrožení, a hledat cesty k jejich udržitelnosti. Dopustit rozpad podpůrné sociální sítě, kterou jsme dvacet let budovali, by bylo fatální chybou,” podtrhuje své obavy zakladatelka hnutí mateřských center v ČR Rut Kolínská.

Komentáře jsou uzavřeny.