Francouzský klub při MC založen

Francouzština zněla Kroměříží
Salát niçoise, mušle Svatého Jakuba, slávky a krevety, šneci, kachní játra Foie Gras, francouzské sýry, crème brûlée či francouzská vína – to je jen malý výčet z ochutnávky slavnostního zahájení činnosti Francouzského klubu pro rodiče a děti, které se konalo dne 19.4.2012 v Café Bistro Matiné v Kroměříži.
Francouzský klub funguje pod Mateřským centrem Klubíčko, které organizuje už druhým rokem kurzy francouzského jazyka a setkání s francouzskou tématikou. Úspěšně již proběhly akce „Zdolej hravě Eiffelovku“, „Paříž je šnek“ nebo „Jak se slaví Vánoce ve Francii“. Děti nastudovaly také dvě krátká divadelní představení – „O veliké řepě“ a „La vraie histoire de Noël“.
Zakladatelkami Francouzského klubu jsou Mgr. Natalie Csizmaziová a Mgr. Ivana Nováková, čestným předsedou je šaramantní Francouz bydlící v Kroměříž pan Yves Sonet.
„V současné chvíli máme celkem asi 20 dětí, které se společně se svými rodiči již po dva roky účastní Klubíčkem organizovaných akcí. Na základě rostoucího zájmu o francouzský jazyk se MC Klubíčko rozhodlo založit Francouzský klub pro rodiče a děti“, říká ředitelka Francouzského klubu a lektorka francouzštiny Mgr. Natalie Csizmaziová.
„Cílem klubu je propagovat francouzský jazyk a připravovat různorodý program na témata z oblasti frankofonního světa. Pro děti je program připraven formou hravých motivačních setkání, tak aby se rozvíjel pozitivní vztah k francouzskému jazyku již od útlého věku. Pro starší studenty, mládež a dospělé bude klub v budoucnu organizovat besedy na vybraná témata, filmové a literární večery“, dodává nadšeně inspirátorka.
MC Klubíčko prochází akreditačním procesem projektu „Mládež v akci“ a tak od roku 2013 by se mohla stát přijímající organizací pro mladé evropské dobrovolníky. Chce se zaměřit na hostování rodilých mluvčích a tím v budoucnu výrazně podpořit studium francouzštiny nejen v Klubíčku, ale v Kroměříži vůbec.

Francouzština zněla Kroměříží za hudebního doprovodu Dominiky Vargové na housle a Díny Gočaltovské na piano a mně ještě v uších stále zní píseň z vydařeného večera „Aux Champs-Élysées“,

Mezi nejbližší akce, které Francouzský klub v Klubíčku nabídne patří:
• „Z Provence do Normandie“ – „De Provence en Normandie“ – motivační dopoledne pro děti a mládež (duben 2012)
• „Můj rok ve Francii“ – „Une année en France“ (květen 2012) povídání Díny Gočaltovské o roce stráveném v Provence
• „Odpoledne s Monetem“ – „Un après-midi avec Monet“ – motivační odpoledne pro děti a mládež v Podzámecké zahradě (červen 2012)
• „Tour de France – Etapa Klubíčko“ – zábavně sportovní dopoledne pro nejmenší děti (2-4 roky, červen 2012)
• „Kroměřížský zámek“ – „Le château de Kroměříž“ – motivační odpoledne pro děti a mládež
• „Jak se dělá divadlo“ – „Atelier théâtre pour enfants“ – příměstský tábor s výukou francouzštiny (srpen 2012)

Pokud se chcete o klubu dovědět více nebo získat recept na vynikající Salát niçoise od šéfkuchaře Filipa Šidelka – sledujte web mateřského centra (www.klubickokm.cz) nebo kontaktujte zaměstnance Klubíčka.

Marcela Bradová, MC Klubíčko

Salát niçoise
(Salade niçoise – čti « salad nisuáz »)

specialita z oblasti města Nice – Provence, Francie
servíruje se jako předkrm

Ingredience:
2 větší ledové saláty
2 svazky lahůdkových cibulek
8 vajec
8 barevných paprik
8 větších rajčat
2 menší salátové okurky
600 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě
40 černých oliv
8 řezů ančoviček
čerstvá snítka tymiánu
Zálivka:
6 lžic olivového oleje
1-2 lžičky dijonské hořčice
3-4 lžíce vinného octa
sůl a čerstvě mletý pepř
1 stroužek česneku, utřeného

Popis přípravy:
Natrhaný salát, nakrájenou zeleninu, nakrájené vejce, kousky tuňáka bez nálevu, řezy ančoviček a celé vypeckovanými olivami dáme do mísy.
Zálivka: ocet, sůl, mletý pepř, hořčice a utřený česnek, postupně zašleháme olej, prošleháváme, dokud se všechny suroviny nespojí.
Salát v míse pokapeme zálivkou. Posypeme lístky čerstvého tymiánu.

Komentáře jsou uzavřeny.